Zgody marketingowe na landing page

Osoby odwiedzające Twoją stronę, mogą zostać poinformowane o starcie projektu, rozpoczęciu sprzedaży czy kampanii albo ofercie. Zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych, jesteś zobowiązany uzyskać zgodę każdej osoby, która poda e-mail lub inne dane, które mogą stanowić dane osobowe i odpowiednio ją poinformować. 

Przykłady zgód marketingowych:

1. Klauzula z checkboxem w formularzu:

"Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera i informacji handlowych od %nazwa firmy% [*czytaj więcej]"

"[*czytaj więcej] Zgoda jest dobrowolna. Mam prawo cofnąć zgodę w każdym czasie (dane przetwarzane są do czasu cofnięcia zgody). Mam prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego lub przeniesienia danych. Administratorem danych jest .... z siedzibą w …. Ul. ….. . Administrator przetwarza dane zgodnie z Polityką Prywatności"

2. Klauzula zgody marketingowej z przyciskiem:

Zapisując się/Pobierając e-booka wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od .... z siedzibą w …. Ul. ….. (Administrator danych). Mogę cofnąć zgodę w każdym czasie. Dane będą przetwarzane do czasu cofnięcia zgody. Administrator przetwarza dane zgodnie z Polityką Prywatności. Mam prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego lub przeniesienia danych.


Polityka prywatności

Polityka prywatności to odpowiedni dokument zamieszczony na landing page lub innej stronie internetowej, który informuje użytkowników o celu i sposobie przetwarzania oraz wykorzystywania danych osobowych. Polityka prywatności nie jest obowiązkowa, lecz zamieszczenie takiego dokumentu pozwala na spełnienie obowiązku informacyjnego wynikającego z ustawy o ochronie danych osobowych oraz z prawa telekomunikacyjnego. Dodatkowo, w polityce prywatności najczęściej wyjaśniony zostaje mechanizm zbierania plików cookies.

Politykę prywatności należy tworzyć z myślą o zaspokojeniu potrzeb informacyjnych użytkowników. Należy przygotować ją tak, aby odwiedzający stronę internetową zrozumiał, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe i w jaki sposób zapewniamy ich ochronę. 

W dokumencie powinniśmy zawrzeć informacje o:

  • administratorze danych osobowych
  • celu przetwarzania danych osobowych
  • kategorii danych osobowych
  • informacje o odbiorcach (procesorach)
  • okresie przetwarzania danych
  • prawach podmiotu danych (sprostowanie danych, usunięcie danych, sprzeciw, ograniczenie przetwarzania)
  • możliwości wniesienia skargi

Niezalecane jest kopiowanie treści polityki prywatności. Polityka prywatności musi być dostosowana do danej organizacji i sposobu przetwarzania danych osobowych oraz w jaki sposób dane są chronione.

Przykład polityki prywatności:


Polityka Prywatności

§ 1
Postanowienia Ogólne

  1. Niniejsza Polityka Prywatności ma na celu zapewnienie poczucia bezpieczeństwa każdemu użytkownikowi Witryny. Korzystanie z Witryny jest równoznaczne z akceptacją warunków Polityki Prywatności.
  2. Użyte w Polityke Prywatności definicje należy rozumieć w następujący sposób:
    a) Użytkownik - osoba fizyczna odwiedzająca Witrynę,
    b) Administrator - administratorem danych jest ... z siedzibą w ..., NIP: ..., REGON: ....,
    c) Witryna - strona internetowa pod adresem ...,
    d) Polityka Prywatności - niniejszy dokument.
  3. Na potrzeby lepszego odbioru Polityki Prywatności termin „Użytkownik” został zastąpiony określeniem „Ty”,  „Administrator” – „My”. Termin „RODO” oznacza Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
  4. Administrator zaleca korzystanie z najnowszych wersji przeglądarek internetowych. W przypadku korzystania przez Użytkownika ze starszych wersji przeglądarek lub/i innych niż najnowsze, które są dostępne, Administrator nie gwarantuje poprawnego działania Witryny.

§ 2
Administrator Danych Osobowych

  1. Dane, w tym dane osobowe, to pozyskane za pomocą formularzy od Użytkownika pozostawione w trakcie wizyty w Witrynie. 
  2. Przetwarzamy dane osobowe takie jak: ...
  3. Dane osobowe przetwarzane są:
    a) zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych,
    b) zgodnie z wdrożoną Polityką Prywatności,
    c) w zakresie i celu zgodnym ze zgodą wyrażoną przez Ciebie na Witrynie,
    d) w zakresie i celu niezbędnym do wypełnienia uzasadnionych interesów (prawnie usprawiedliwionych celów), a przetwarzanie nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą.
  4. Każda osoba, której dane dotyczą (jeżeli jesteśmy ich administratorem) ma prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  5. Kontakt z osobą nadzorującą przetwarzanie danych osobowych w organizacji Administratora jest możliwy drogą elektroniczną pod adresem e-mail: ...
  6. Zastrzegamy sobie prawdo do przetwarzania Twoich danych do czasu cofnięcia zgody, lecz nie dłużej niż: ...
  7. Usunięcie danych osobowych może nastąpić na skutek cofnięcia zgody bądź wniesienia prawnie dopuszczalnego sprzeciwu na przetwarzanie danych osobowych.
  8. Zastrzegamy sobie prawo do przetwarzania Twoich danych po cofnięciu zgody tylko w zakresie na potrzeby dochodzenia ewentualnych roszczeń przed sądem lub jeżeli przepisy krajowe albo unijne bądź prawa międzynarodowego obligują nas do retencji danych.

§ 3
Ochrona Danych Osobowych

  1. Ochrona danych odbywa się zgodnie z wymogami powszechnie obowiązujących przepisów prawa, a ich przechowywanie ma miejsce na zabezpieczonych serwerach.
  2. Szanujemy prawo do prywatności i dbamy o bezpieczeństwo danych. W tym celu używany jest m.in. bezpieczny protokół szyfrowania komunikacji korzystania z Witryny.
  3. Dane osobowe podawane na Witrynie są traktowane jako poufne i nie są widoczne dla osób postronnych za wyjątkiem Administratora oraz uprawnionych osób po stronie Administratora.
  4. Administrator nie udostępniania danych osobowych innym podmiotom, aniżeli upoważnionym na podstawie właściwych przepisów prawa.
  5. Wdrożyliśmy pseudonimizację, szyfrowanie danych oraz mamy wprowadzoną kontrolę dostępu dzięki czemu minimalizujemy skutki ewentualnego naruszenia bezpieczeństwa danych.
  6. Dane osobowe przetwarzają osoby wyłącznie upoważnione przez nas albo przetwarzający, z którymi ściśle współpracujemy.
  7. Administrator może podpowierzyć dane osobowe w ramach zapewnienia obsługi teleinformatycznej lub przechowywania danych na serwerze. Podpowierzenie odbywa się do podmiotów takich jak: Landingi Sp. z o.o, ....
  8. Oświadczamy, że zapewniamy wystarczające gwarancje wdrożenia odpowiednich środków technicznych i organizacyjnych, by przetwarzanie spełniało wymogi Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej „RODO) i chroniło prawa osób, których dane dotyczą.
  9. Oświadczamy, że:
    a) przetwarzamy dane osobowe wyłącznie na udokumentowane polecenie odwiedzającego witrynę, dotyczy to też przekazywania danych osobowych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej – chyba że obowiązek taki nakłada na nas prawo Unii lub prawo państwa członkowskiego, któremu podlegamy.
    b) zapewniamy, by osoby upoważnione do przetwarzania danych osobowych zobowiązały się do zachowania tajemnicy,
    c) podejmuje wszelkie środki wymagane na mocy art. 32 RODO,
    d) przestrzegamy warunków korzystania z usług innego podmiotu przetwarzającego, o których mowa w art. 28 ust. 2 i 4 RODO,

§ 3
Informacje o cookies

  1. Witryna używa cookies. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwer www i przechowywane przez oprogramowanie komputera przeglądarki. Kiedy przeglądarka ponownie połączy się ze stroną, witryna rozpoznaje rodzaj urządzenia, z którego łączy się użytkownik. Parametry pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. Cookies ułatwiają więc korzystanie z wcześniej odwiedzonych witryn.
  2. Gromadzone informacje dotyczą adresu IP, typu wykorzystywanej przeglądarki, języka, rodzaju systemu operacyjnego, dostawcy usług internetowych, informacji o czasie i dacie, lokalizacji oraz informacji przesyłanych do witryny za pośrednictwem formularza kontaktowego.
  3. Cookies, które są przetwarzane analizują anonimowe informacje na temat używania Witryny. Cookies pomagają udoskonalać funkcjonalność witryny i dostosować go lepiej do oczekiwań i potrzeb osób odwiedzających. Cookies gromadzą anonimowe informacje, odnotowują tendencje występujące w witrynie bez identyfikowania poszczególnych osób. Narzędzia analityczne korzystają z własnych cookies do analizowania działań osób odwiedzających. Cookies te służą do przechowywania informacji, np. czasu rozpoczęcia bieżących odwiedzin oraz tego, czy osoba odwiedzająca była już kiedyś na stronie, z jakiej witryny trafiła, jakiej rozdzielczości ekranu jest jej urządzenie, jak porusza się po stronie etc.
  4. Każda osoba przeglądająca witrynę powinna poprzez modyfikację ustawień swojej przeglądarki internetowej zarządzać cookies. Jeżeli nie chcesz z nich korzystać możesz uniemożliwić zapisywanie cookies na swoim urządzeniu bądź zapisane pliki trwale usunąć. Informujemy, że może to jednak wpłynąć na pogorszenie jakości działania witryny przez brak zbierania cookies i odczytywania na ich podstawie informacji.
  5. Na naszej Witrynie wykorzystujemy następujące pliki cookies:
    a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu;
    b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu;
    c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu;
    d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
Did this answer your question?